Galapagos
Blijf op de hoogte en volg yuri
27 Maart 2015 | Ecuador, Puerto Ayora
Het is alweer even geleden dat ik geweest ben maar het is iets wat ik toch niet snel vergeet.
We vlogen vanaf Guayaquil en dan moet je zo een 1000 km vliegen of te wel ongeveer twee uur. En dan begint de grap. Eenmaal aangekomen en vol enthousiastme want je wilt beestjes kijken moet je eerst even 120 dollar betalen om op het eiland te komen. maarja dit wist je van te voren al. Van die 120 dollar betalen ze een mannetje met een hond. alle bagage uit het vliegtuig word uitgespreid in de ontvangsthal en dan gaat de hond ruiken of er geen gekke dingen in iemands tas zitten. Ze willen natuurlijk het eco gebeuren op die eilanden in stand houden. Maar dan heb je in ieder geval je eerste beestje al gezien (een hond dus).
Je land op een klein dor eilandje waar dus echt helemaal niks is dus je moet eerst in een busje dan met een pondje en dan weer met een busje om in het plaatsje te komen. Maar bij dat eerste pondje heb je al kans pinguins, zeehonden, haaien, roggen, en zeeschildpadden te zien. Pelikanen zie je sowieso.
Het dorpje is verder niet heel bijzonder het leeft van toerisme dus je hebt er restaurantjes en tour bureautjes en natuurlijk hostels. Toen we uit de bus stapte kwam er al iemand naar ons toe die wel een slaapplek had. Een gebruik dat over de hele wereld hetzelfde is. Soms vervelend maar meestal erg gemakkelijk. Moeders ging als een waakhond bij de tassen zitten iets wat ze al meerdere keren geoefend had. En wij gingen dus kijken naar het hostel.
Het was een beetje ver van het centrum (ongeveer 10 min lopen). Maar daardoor erg stil en dat is toch echt het belangrijkste. Het was pas een week open dus we hadden geluk. Alles was schoon en nieuw, met airco alles er op en er aan. Mooi hier blijven we!
Omdat we s middags aan kwamen hadden we de tijd om het een en ander uit te zoeken. maar eigenlijk kwam het hier op neer.
Dag 1. Met een taxi over het eiland kijken naar mega belachelijk grote landschildpadden. De Galapagos schildpad voor de mensen die opletten.
lopen door oude lava tunnels en kratertjes kijken van de vulkaan. Hierna naar een kloof aan de zee soort mini fjord en naar het strand.
Dag 2. Met een bootje naar het grootste eiland. Wat trouwens niet geschikt is voor mensen met een zwakke maag. Neem zeeziekpillen ook al word je nooit zeeziek!! Ik proefde namelijk nog heel lang mijn chocolade broodje. Aangekomen op dit eiland wat misschien wel een van mijn mooiste momenten op reis was (om verschillende redenen). Kon je dus vanaf de kade kijken naar roggen (weet zeker een manta te hebben gezien) pinguins, zeeleeuwen, pelikanen, regent vogels,blauwvoet jan van genten en pelikanen heel erg overweldigent zo veel dieren om je heen. Om naar het dorpje te komen moet je dus letterlijk over de zeehonden stappen die echt niet bang zijn en dus echt niet opzij gaan. Diezelfde dag nog wat rondgelopen even met zee leguanen op de foto beetje snorkelen en wat zonnen op het strand (beetje zwemmen met pinguins). (ja we hadden niet veel tijd dus druk druk druk)
Dag 3. Met een tourtje kijken naar vogeltjes, haaien, en zeeschildpadden.
Tourtje stelde niet veel voor maar zeker de moeite. Hoe vaak krijg je de kans te zwemmen met zeeschildpadden dus ja. En na het tourtje nog even zonnen op het strand zwemmen met een zeeleeuw en dan weer met een bootje naar Puerto Ayora. Dit keer wel zeeziekpillen genomen dus lekker geslapen, wat een atractie voor de andere pasagiers schijnt geweest te zijn je hobbelt namelijk nogal in zo een bootje.
Dag 4. Even lekker naar het strand. Stranden waren elke keer een stukje lopen maar je loopt dan tussen de reuze cactussen en zo is helemaal niet erg. Eigenlijk al de laatste dag op de eilanden dus gingen we wel naar een van de mooiste stranden van zuid amerika. En dat was het zeker.
En toen gingen we terug naar Guayaquil om mn schoonmoeder uit te zwaaien.
Even voor de mensen die ooit nog het geniale idee krijgen ook naar de Galapagos eilanden te gaan. Kijk van te voren welk seizoen je gaat. Neem misschien twee weken de tijd of 10 dagen of zo. En boek geen meerdaagse tours al helemaal niet vanaf het vaste land. Simpelweg omdat dit gewoon niet nodig is en heeeeel veeel geld kost. Je zit dan duizend jaar op een boot. Ze zeggen dat je niet alles kan zien als je geen tour boekt. Dit klopt ook wel, maar je kan dat inhalen met een dagtour hier en daar.
Verwacht niet aangevallen te worden door dieren die overal rond lopen of zo. De dieren zitten op vaste plekken waar je naartoe moet om ze te zien. Zeehonden daar pinguins daar etc. De eilanden zijn grotendeels oude vulkanen dus niet erg wild begroeit voornamelijk dore bende. Ik zeg het alleen maar om een teleurstelling te voorkomen.
Wij vonden het duizend keer de moeite waard om er een kijkje te hebben genomen en ik denk dat ik er nog wel een keer ga kijken.
Wederom groetjes uit Peru haha
27 Maart 2015 - 21:25